top of page

Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikatında nefis mertebelerini geçmek için hangi esma ya da esmalar günlük olarak ne kadar çekilmelidir?

Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikatıyla ilgili birçok bilgiyi Sitede buldum… Üstün çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum… Tarikatla ilgili Sitedeki yazılar; biz dervişlere yepyeni ufuklar açıyor… Sorum şudur: “Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikatında nefis mertebelerini geçmek için hangi esma ya da esmalar günlük olarak ne kadar çekilmelidir? Teşekkürler.” – AHU NAZ

Sorularla Gavs’ul-sakaleyn Es- Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadi Hazretlerinin Tarikatı ve Güncel Konular

Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikatında nefis mertebelerini geçmek için hangi esma ya da esmalar günlük olarak ne kadar çekilmelidir?

Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikatında iki türlü zikir tekniği vardır: Günlük olarak yapılan tarikat dersi ve nefis mertebelerini geçmek için yapılan zikirler.


Günlük olarak yapılan tarikat dersleri Kadiri tarikatının usul ve esaslarına uygun bir şekilde yapılır. Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin günlük olarak yapılan tarikat dersinin uygulaması şöyledir:


21 defa “estağfurullah el Azim” denir. Sonra 3 İhlas 1 Fatihayı şerif okunur, hâsıl olan sevaplar silsileye bağışlanır, gözler kapalı bir şekilde birkaç dakikalık ölüm tefekkürü yapılır. Sonra Mürşit rabıta edilerek 100 la ilahe illallah, 100 Allah, 100 selavatı şerif zikredilir. Zikir bitiminde “ilahi entel maksud ve rıza ike matlub” denerek günlük tarikat dersi sonlandırılır. Söz konusu Arapça duanın Türkçe karşılığı “Ya Rabbi bu zikri yapmamdaki amaç; yalnızca Senin rızandır.” demektir.


Günlük tarikat dersinin bitiminden hemen sonra dileyenler “Nur, Hu, Hayy, Kuddüs, Vedüd” gibi Allah’ın diğer esmalarını, belli bir sayı vermeden diledikleri kadar zikredebilirler… Bu esmalar, Kadiri tarikatının usul ve esasına göre yani dille söylenir… Söz konusu esmaları zikretmek günlük tarikat zikrine dâhil değildir. Dileyen dervişler bu esmaları diledikleri sayıda çekebilirler… Bu, tamamen gönüllük esasına dayalıdır.


Burada şöyle bir soru hatıra gelebilir: “Günlük tarikat zikirlerini yapmak nefsi mertebelerini geçirir mi? Diğer bir söylemle “seyri sülük” yaptırır mı?” Cevap, hayır! Günlük tarikat virtleri bu yola intisap etmenin diğer bir söylemle bu yola bağlı bir sufi olmanın delilidir… Sufiler; ömürleri boyunca, günlük tarikat derslerini düzenli olarak her gün yapmakla mükellefler…


Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikatında seyri sülük yapmak, nefis mertebelerini geçmek için “Allah” esmasını Nakşibendi tarikatının usul ve esaslarına uygun şekilde yapmak şarttır. “Allah” esması iki şekilde zikredilir:


I. Yöntem

Derin bir nefes çekilir, nefes hapsedilir, dil damağa yapışık şekilde kalben hızlı hızlı “Allah, Allah” diye zikredilir… Bu yöntemle, başlangıçta bir nefeste 50, 60 defa “Allah” esması zikredilirken zaman içinde bu, 100 ve ötesine ulaşır… Nefesi hapsederek yapılan Nakşibendi “Allah” zikri, kalbe çok etkili bir şekilde nur, feyiz, titreşim ve frekans getirir… Şeyh Osman Nuri Hazretleri, Şeyh Ali Kara Hazretleri bu şekilde Allah esmasını zikrederek o mertebelere ulaşmışlardır… Tıpkı Şeyh Ömer Ziyaeddin, Şeyh Muhammed Necmeddin Hazretlerinin de bu şekilde zikrederek yüce makamlara ve manevi mertebelere ulaştıkları gibi…


II. Yöntem

Dil damağa yapışık bir şekilde burundan nefes alıp vererek Nakşibendi zikir usulüne göre “Allah” esması zikredilir. Bu şekilde yapılan “Allah” zikri; nefesi hapsederek yapılan zikir kadar etkili ve güçlü değildir.


“Nakşibendi tarikatının usul ve esaslarına uygun bir şekilde Allah esmasını zikretmenin alt sınır sayısı var mıdır?” Evet var. Bütün esmaların ebcet sayı değerleri vardır… Bir esmanın ebcet sayı değerini kendisiyle çarpıp söz konusu esmayı o sayıda zikretmek esmanın ismi azam tecellisini, feyzini, nurunu, bereketini açığa çıkarır… Allah esmasının ebcet sayı değeri 66’dır… Bu sayıyı kendisiyle çarparsanız 4356 sayısını elde edersiniz… Allah esması; günlük olarak 4356 sayısından az zikredilmemelidir. Aksi takdirde beklenen yararlara ulaşmak, nefis mertebelerini geçmek söz konusu olmaz… Tarikatın Piri Şeyh Osman Nuri Hazretleri “Allah” esmasının alt sınır zikir sayısını 5000 (Beş bin) olarak belirlemiş…


Günlük olarak Allah esmasını 5000 defa çekmeyen sufiler; kesinlikle nefis mertebelerini geçemezler ve seyri sülüklerinde başarılı olamazlar… Burada şöylesi bir sual hatıra gelebilir: “ Allah esmasını günlük 10.000 ya da daha fazla örneğin 20.000 çeksem cinnet geçirip delirir miyim? Herhangi bir zarar görür müyüm?” Bunun cevabı kesinlikle hayır! Şeyh Osman Nuri Hazretleri Kıyametten önce zuhuru beklenen “Bin Yılların Gavsı” olduğundan sufiler Allah esmasını diledikleri sayıda çekebilirler… Çünkü Şeyh Osman Nuri Hazretleri sufilerini zikir kaynaklı her türden risklere karşı Allah’ın izniyle gözetip korumaktadır. Kendilerine tasarruf etmektedir… Dünden bugüne bu tarikatta bir tek sufi gösteremezsiniz ki Allah esmasını fazla zikrettiği için çıldırıp delirmiş olsun… Bu durum diğer Nakşibendi sufileri için aynı değildir. Başka tarikatlardaki Nakşi sufiler Allah esmasını aşama aşama artırarak, vekilden ruhsat alarak, bu zikri yapmaya mecburlar…


Günde 5000 defa Allah esmasını zikretmek şart mıdır? Hayır. Bu zikri yapmak tamamen gönüllülük esasına dayalıdır… Nefis mertebelerini geçip seyri sülük yapmak isteyenler Allah esmasını her gün en alt sınırda; yani 5000 defa zikretmeliler… Bu sayıdan daha fazla Allah esmasını zikretmek nur üstüne nurdur…


Neden Allah esması? Allah esması celal tecellisine sahip bir esmadır. Olanca gücüyle kötülüğü emreden nefsi emmarenin ıslahı; yalnızca Allah esmasının nuru, enerjisi, titreşimi ve frekansıyla söz konusu olmaktadır… Allah esması, Allah’ın zatından başka bir şeyi düşündürmeyen bir esmadır… Allah’ın zatından başka bir şeyi düşündürmediği için de “ihlası” beraberinde getirir… Örneğin Latif esması iyiliği lütfu, Vedüd esması sevgiyi aşkı, Hafiz esması korumayı, Selam esması selameti ve esenliği getirir… Bu esmaları zikredince nefis Allah’ı bir kenara itip esmadaki yararlara odaklanır… Böyle bir zikir de ihlasla bağdaşmadığından beklenen yararlara ulaşılamaz…


Peygamber Efendimizin (sav) Din Gününde şefaatine mazhar olmak için kendisine çokça salatu selam getirmek her sufinin asli görevidir… Yalnızca sufilerin mi? Hayır. Bütün Müslümanların görevidir… Çünkü Peygamber Efendimize (sav) çokça salat getirmek Allah’ın emridir. Din Gününde herkes Peygamber Efendimize (sav) getirdiği salavat sayısına göre şefaat hakkı elde edecektir… Bu, asla göz ardı edilmemeli…


“Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey mü'minler! Siz de O'na çokça salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin” (el-Ahzâb, 56).


Şeyh Osman Nuri Hazretlerinin tarikat silsilesi Nakşibendi’dir… Bu tarikattaki zikirler “istiğfar, Allah, La ilahe illallah, salavatı şerifeden” ibarettir… Sabah akşam 70’er defa istiğfar çekmek sünnettir. La ilahe illallah esmasını her gün 400-1000 arası; salavat da 300- 1000 sayısınca çekilebilir… Bütün bu zikirler günlük tarikat zikri gibi bağlayıcı değildir… Bu zikirleri yapmak tamamen gönüllülük esasına, sufinin kendi tercihine bağlıdır… Nefis mertebelerini geçmek, manevi makamlar elde etmek isteyen sufilere söz konusu zikirleri yapmaları önerilir…


Anlattıklarımızın en iyisini; Allah bilir…


ŞEFİK BORA YURDAGÜL

HIZIRLA YOLCULUK

bottom of page