top of page

GAVS’UL-SAKALEYN ES-SEYYİD ŞEYH OSMAN NURİ-Yİ BAĞDADÎ HAZRETLERİNİN TARİKATININ ASLI NEREDEN GELMEKTEDİR, TARİKAT SİLSİLESİ NEDİR?

Silsile hakkında bilgi sahibi olmak, silsiledeki yüce zatların örnek ve rehber şahsiyetinden istifade etmeyi sağlar. Onların sadece isimlerini anmak dahi, maddi-manevi büyük bereketlere vesile olur.

Sorularla Gavs’ul-sakaleyn Es- Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadi Hazretlerinin Tarikatı ve Güncel Konular

GAVS’UL-SAKALEYN ES-SEYYİD ŞEYH OSMAN NURİ-Yİ BAĞDADÎ HAZRETLERİNİN TARİKATININ ASLI NEREDEN GELMEKTEDİR, TARİKAT SİLSİLESİ NEDİR?

Silsile; hakiki bir tarikatın, Peygamber Efendimize s.a.v kadar ulaşan mürşitlerinin zamandizinsel isim listesidir. Birbirine icâzet vermek suretiyle tarikatın muhafazasını ve sonraki nesillere ulaşmasını sağlayan mürşitlerin isimlerinden müteşekkil bu listeye “silsile-nâme” de denir.


Silsile hakkında bilgi sahibi olmak, silsiledeki yüce zatların örnek ve rehber şahsiyetinden istifade etmeyi sağlar. Onların sadece isimlerini anmak dahi, maddi-manevi büyük bereketlere vesile olur.


Gavs’ul-sakaleyn Es-Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî Hazretlerinin tarikat silsilesi Tarikatı Aliyye’den gelmektedir, bu tarikat silsilesinin aslı Nakşibendi’dir. Tarikatta seyri sülük dahi Nakşibendi tarikatının usul ve esaslarına göre yapılmaktadır. Bu tarikat-ı Aliyye; hafi (gizli) zikri esas alır. Allah, la ilahe illallah esmayı Hüsnalarıyla seyr-i sülük gerçekleştirilir. Söz konusu esmaların zikri dille değil, kalple yapılır. Dil damağa yapışık bir şekilde, kalbe teveccüh edilerek, Allah, la ilahe illallah esmaları zikredilir. Nakşibendi tarikatında, şeriata ve sünnete sımsıkı bağlı kalmak, her türlü bidatten (Şeriatta, Peygamber Efendimizin s.a.v sünnetinde yeri olmayan, sonradan icat edilen ibadet, inanış ve adetlerden) uzak durmak, bidatlere girmemek, kesinlikle şarttır. Aksi takdirde sufiler, Tarikat-ı Aliyyenin şeriata, sünnete bağlı kalma düsturuna aykırı davrandıklarından, seyr-i sülüklerinde başarısız olurlar ve üzerlerinden, her türlü ilahi yardım kesilir, kendi kaderleriyle baş başa kalırlar. Tarikat-ı Aliyye’de, şeriata, sünnete sımsıkı bağlı kalmak kesinlikle şarttır. Bu tarikatta; şeriata, sünnete uymayan, bidatlere giren ve bunları hoş gören sufiler, seyr-i sülüklerinde (Kalpte ruhani olarak Allah’a vuslatta) başarısız olurlar, Tarikat-ı Aliyye’ye gelen ilahi yardımlardan mahrum bırakılır, bir zaman sonra da Tarikat-ı Aliyyenin dışına itilirler. Gavs’ul-sakaleyn Es-Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî Hazretlerinin yüce Tarikat-ı Aliyye silsilesi şöyledir:


GAVS’UL-SAKALEYN ES-SEYYİD ŞEYH OSMAN NURİ-Yİ BAĞDADÎ HAZRETLERİNİN NAKŞİBENDİ TARİKAT-I ALİYYE SİLSİLE-Yİ ŞERİFİ

Seyyidina Hazret-i Muhammed Mustafa (SAV)


Hazret-i Ebu Bekir-i Sıddık (RA)

Hazret-i Selman-ı Farisî (RA)

Hazret-i Kasım İbn-i Muhammed (RA)

Hazret-i Cafer-i Sâdık (RA)

Hazret-i Şeyh Beyazid-i Bistamî (KS)

Hazret-i Şeyh Ebu'l Hasen-i Harkânî (KS)

Hazret-i Şeyh Ebu Ali Farmedî (KS)

Hazret-i Şeyh Yusuf Hemedanî (KS)

Hazret-i Şeyh Abdulhalik Gucdevanî (KS)

Hazret-i Şeyh Arif-i Rivegerî (KS)

Hazret-i Şeyh Mahmut İncir-i Fagnevî (KS)

Hazret-i Şeyh Ali Ramîtenî (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Baba Semmasî (KS)

Hazret-i Şeyh Seyyid Emir Külal (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Behaeddin Şah-ı Nakşibend (KS)

Hazret-i Şeyh Abdulkadir-i Geylanî (KS)

Hazret-i Şeyh Alau'ddin Attar (KS)

Hazret-i Şeyh Yakub-u Çerhî (KS)

Hazret-i Şeyh Ubeydullah Ahrar (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Zâhid (KS)

Hazret-i Şeyh Derviş Muhammed (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed el Hâcegî Emkenegî (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Bâkibillah (KS)

Hazret-i Şeyh Ahmed-i Faruk-i Serhendî İmam-ı Rabbanî (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Masum (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Seyfüddin (KS)

Hazret-i Şeyh Nur Muhammed Bedaünî (KS)

Hazret-i Şeyh Şemsuddin Habibullah-i Mezher Can-i Canan (KS)

Hazret-i Şeyh Abdullah Dehlevî (KS)

Hazret-i Şeyh Mevlana Halid-i Bağdadî (KS)

Hazret-i Şeyh Osman Siraceddin Tavilî (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Bahaeddin (KS)

Hazret-i Şeyh Ömer Ziyaeddin (KS)

Hazret-i Şeyh Muhammed Necmeddin (KS)


Hazret-i Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî (KS)


Hazret-i Şeyh Ali Kara el- Nakşibendî(KS)*


*Hazret-i Şeyh Ali Kara el- Nakşibendi 1900 (H. 1254) yılında Malatya ili Akçadağ kazasının Aşağı Örüşkü köyünde dünyaya geldi. Babasının ismi Ali Seyyidi, annesinin ismi Fatıma’dır. 29 Nisan 1971 (H. 1325) tarihinde vefat etmiştir. Gasv’ul-sakaleyn Es- Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî Hazretlerinin tek halifesidir. Gasv’ul-sakaleyn Es- Seyyid Şeyh Osman Nuri-yi Bağdadî Hazretleri tarafından irşat edilmiş, 1944 yılında, kendisine mürşitlik ve irşat icazeti verilmiştir. 1944 yılından, 1971 yılına kadar 27 yıl, Tarikat-ı Aliyye’de irşat vazifesini sürdürmüştür. Kutb’ul Medar Şeyh Ali Kara el- Nakşibendî Hazretleri; hayattayken, topluluk huzurunda, sözlü ya da yazılı olarak yerine herhangi bir halife tayin etmemiştir; bu bilgi tartışmasız olarak kesindir. Mürşitlik ve irşat görevi kendisiyle birlikte batında kalmış, hazreti şeyhin vefatıyla birlikte tarikat, Üveysiliğe dönüşmüştür.


Allah, en iyisini bilir.


Kod Adı: Tufan

© Hizirla Yolculuk 2021-2023
bottom of page